Cinta dan Keadilan

Genre : sekular

Adakah cinta itu merupakan satu bentuk keadilan atau adil itu merupakan definisi bagi cinta ?

Sejak suatu masa dahulu, persoalan ini senantiasa berlegar-legar dalam mindaku. Ah, cinta itu merupakan deria plastik !  Boleh sahaja ditunjukkan kebahagiannya, boleh juga dipadam melenyapkannya. 

Begitu banyak sandiwara tentang cinta sehingga melahirkan golongan yang enggan tulus mempercayainya dan aku salah seorang daripada keterlibatannya.

1. Aku tidak percaya akan cinta kerana dunia enggan menunjukkan buktinya.


Lihatlah masih sahaja ada lagi persengketaan di sini dan di sana ! Masakan sebuah rumahtangga jalinan dua hati pun enggan menjamin kebahagiaan yang terus walaupun terbina atas ikatan megah cinta, inikan pula dunia dan seisi alamnya ! inikan pula dunia dan seisi alamnya ?! Lalu di mana cinta yang mereka agung-agungkan ? 

Benar, cinta sendiri enggan mengiktiraf kewujudannya.

Tidak lain tidak bukan, mereka tertipu dengan perasaan khayalan mereka sahaja !


2. Aku masih tak percayakan cinta. Tiada kayu ukur untuk menilainya.


Tiada siapa dapat menjangka atau merumus dengan tepat bahawa dia didiami perasaan cinta, kerana cinta itu satu perasaan yang boleh datang dan dbuang bila-bila masa. Boleh jadi sewaktu datangnya, ia bersama harapan atau kesengsaraan malah sewaktu keberangkatannya. Tiada siapa dapat menjangkakannya. Tiada siapa.

Bagaikan ombak besar yang datang menerpa, cinta mungkin membawa rezeki atau menghancurkan hidup.
Cinta tak boleh diukur dan dijangka !

picture by google image3. Tiada pengabadian bahkan melanggari kewarasan.

Manusia sanggup lakukan apa sahaja untuk mengejar cintanya, manusia sanggup berkorban apa sahaja untuk hal yang dicintainya malah sanggup bergadai nyawa untuk kekasih pujaan hatinya dan kerana itulah cinta boleh membuahkan sengsara kerana percintaan tak mensyaratkan pengabadian. Kekasih yang lama mungkin dibuang dan diganti-ganti. Hari ini sayang dan esok belum tentu cinta yang sama akan datang. Dan yang paling perit, cinta tak menjanjikan satu tindakan yang waras. Manusia bercinta, dia boleh melakukan apa sahaja, di luar kawalan akal yang waras demi kepentingan perasaannya.

Malah cinta yang mekar itu juga sanggup membunuh yang dicintainya, gila bukan ?

Aku masih tak percaya akan cinta. Cinta akan datang dan ia membawa janji-janji manis dan kebaikan yang dituturkan. Cinta boleh meresap ke dalam mana-mana jasad dan menuntut perangai kawalan.

 Jadi, adakah cinta itu benar-benar wujud ?
Atau ilusi bayangan yang muncul seketika, atau mimpi yang datang suka-suka?...........bersambung..........

p:s/ karya tidak melambangkan peribadi penulis. Ruangan pemikiran tanpa mendedahkan pemikirnya :) pop out ur comment thanks!

2 comments:

Shafiq Said said...

selamat kembali menulis :D

naDhi_islamiC said...

tq, maaf x dpt siapkan puisi. btw komen penulisan ni shafiq. sekular, elemen tanpa doktorin agama